Εξορμήσεις από τον Κρουσώνα



ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤV ΤΑΒΕΡΝΑ   ΓΑΛΗΝΗ-ΓΑΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΣ
Η παραδοσιακή ταβέρνα Γαλήνη-Γαλήνιος Δίας βρίσκεται στον Κρουσώνα του Ηρακλείου.
Το όνομά της ταβέρνας βγήκε από το θεό του Ολύμπου το Δία. Λέγεται ότι ο Δίας πέρασε από το μονοπάτι του Κρουσώνα και έφτιαξε το σπίτι του εκεί.

Η ταβέρνα, -στη μέση της φύσης- έχει κρητική κουζίνα και πολύ συχνά σας συνοδεύει ζωντανά η παραδοσιακή Κρητική μουσική με την λύρα τη και τα κρητικά άσματα.
 Όποτε σας φέρει ο δρόμος σας στις μοναδικές ομορφιές του Κρουσώνα ελάτε να μοιραστούμε τη φιλοξενία όλων των θεών αλλά και της Κρήτης.
τηλ  2810711334,2810711831,6970750965   email  info@galini-galiniosdias.gr
Στο χωριό υπάρχουν τρεις παλιές πέτρινες βρύσες, η πάνω παλιά βρύση, η κάτω παλιά βρύση και το βρυσάκι, οι οποίες υδροδοτούσαν την περιοχή μέχρι το 1900 και οι οποίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα.

Η ύπαρξη του Κρουσώνα βεβαιώνεται από διάφορα ιστορικά στοιχεία, από τα πολύ παλιά, στα οποία αναφέρεται τουλάχιστον επτακόσια χρόνια πριν.
Η ονομασία του χωριού οφείλεται κατά μία εκδοχή που θεωρείται και η επικρατέστερη και η οποία συμφωνεί με την ντόπια παράδοση ότι το όνομα Κρουσώνας υφίστατο ως αρχαίο τοπωνύμιο. Κατά την παράδοση αυτή, στην περιοχή γίνοταν αγώνες των αρχαίων κατοίκων, των Κουρητών. Στην διάρκεια των αγώνων οι κρούσεις (κτυπήματα) των όπλων και των ασπίδων ήταν έντονες, με αποτέλεσμα να δοθεί το όνομα Κρούσωνας δηλαδή ο τόπος των κρούσεων.
Αλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Κρουσώνας είναι μέρος που συχνάζουν κουρσάροι.

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσει τουριστικά δίνοντας προτεραιότητα στις ήπιας μορφής τουρισμού.
Ακόμη στον οικισμό λειτουργούν αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες όπου θα γευθείτε νόστιμες λιχουδιές της ορεινής Κρήτης, από αγνά προϊόντα όπως κρέατα και τυροκομικά, λαχασνικά, φρούτα και περίφημο κρασί.
Αν επισκεφθείτε την Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αλλά και να αγοράσετε εξαιρετικά χειροποίητα εργόχειρα, μοναδικά δημιουργήματα των καλογριών. Επίσης στο χώρο του μοναστηριού λειτουργεί πωλητήριο όπου μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα θρησκευτικά ενθυμήματα και αναμνηστικά δώρα.


Εξορμήσεις από τον Κρουσώνα 
Με ορμητήριο τον Κρουσώνα και με χρήση των μέσω μαζικής μεταφοράς ή με δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να επισκεφτείτε πολλά ενδιαφέροντα μέρη:
  • Τη Μονή της Αγίας Ειρήνης πολύ γνωστή σε όλη την Κρήτη